img 1452

New Sustainable Rural Low Energy Dwelling

Project details

U-values

Brief:

The brief for this project was to construct a new A-Rated dwelling in the countryside that responds to the site, views and the climate but with interesting features and natural materials.

Description:

The dwelling is situated on a gently sloping site facing north with views of the countryside towards Cashel, the Rock of Cashel & Mountains in North Tipperary. The site is reasonably sheltered but can be windy at times too due to the orientation/location of main trees. The objective of the design was to respond to the immediate environment, minimise the carbon foot print of the dwelling going forward and yet meet the needs of family home. Most glazing (triple Glazed) faces south and west and the most important rooms are located here too. The dwelling design minimises circulation spaces and therefore maximises the space available for the rooms. The living/Dining area creates an outdoor space also to provide a sheltered sitting out area away from the westerly winds but still getting southern light. The dwelling is heated via an Aerothermal heat pump along with a separate HRV unit that provides controlled ventilation for the dwelling while recovering heat from the air to minimise heat losses. The dwelling is constructed using insulated formwork and concrete and finished with acrylic render externally. It also features natural slates, Zinc and natural stone cladding.